Trashnevelés

Szende szűzlányból a munkásosztály gengszterkirálynője – Boxcar Bertha

Boxcar Bertha: A lázadok ökle (1972)

Martin Scorsese első kiruccanása a gengszterfilmek világában afféle szocialista Bonnie és Clyde. Noha a Boxcar Bertha – A lázadók ökle egy filmtörténeti kuriózum, ami nem mérhető a rendező későbbi klasszikusaihoz, így is egy részleteiben szórakoztató, téma vállalásában és megközelítésében pedig egészen merész alkotás.

boxcar-bertha_xsvh5v.jpg

Tovább olvasom

Hippik, összeesküvések és egy bizonyos erdélyi gróf próbálkozása a megújulásra

Dracula A.D. 1972 és Drakula sátáni ünnepe

Minden idők leghíresebb vámpír ura a 70-es évek Londonjában? Hogy alkalmazkodik az ódivatú, de a modernitásra szomjazó gróf az újvilágban? Sikerül-e Drakulának megszólítania a szex, drogok, rock&roll generáció fiatalságát? Sajnos ezekre kérdésekre csak elvétve kapunk választ a Hammer stúdió modernitás jegyében született gótikus rémfilmjeiből. Dracula A.D. 1972 és The Satanic Rites of Dracula (Drakula sátáni ünnepe) kritika.

dracula_ad_72_poster_1.jpg

Tovább olvasom

Gandahar: a bolygó, ahol meztelen hippik küzdenek fasiszta robotokkal

RoboBéka Filmklub - Gandahar

A BÉKA Filmklub és a Roboraptor közös szervezésű sci-fi filmklubjának legutóbbi alkalmán az Idő urait is rendező René Laloux másik kultikus animációs filmjét a Gandahart néztük meg, majd veséztük ki alaposan. Gandahar egy eszményi világ, lakói tökéletes és szép emberek, a tudomány eljutott a lehető legmagasabb fokra, ezért a kutatásokat lezárták. Hirtelen azonban fekete robotok támadják meg a békés kommunákat, nyomozás veszi kezdetét, aminek végén régi, elfeledett titkok kerülnek elő...

Egyén kontra közösség, a nő és a férfi szembenállása, a zöld-hippik közössége a fasizmus ellen, a génmanipuláció következményei, a tudomány felelőssége. És még pár hasonlóan izgalmas téma, amelyek előkerültek miközben igyekeztük megfejteni Laloux sajátos, felkavaró és gondolatgazdag vízióját. Illetve természetesen nem mentünk el a rendező úr karrierjének legfontosabb kérdése mellett sem: most akkor az Idő urai tényleg jó film, vagy csak a nosztalgia mondatja ezt velünk? És, az is kiderül, hogy miként jön Harvey Weinstein egy francia animációs filmhez. 

A film utáni beszélgetés már meghallgatható a Youtube-on, iTuneson,  Spotifyon, illetve MP3 formátumban is letölthető a Soundcloudról. Tartsatok velünk!

 

Beszélgetnek: Csókás Máté (Béka Filmklub) Pongrácz Máté (Roboraptor, Trashnevelés)

A beszélgetés a Bem mozi élő közönsége előtt, 2020. 03. 11-én lett felvéve.

Sajnos a járványügyi helyzet ideiglenesen megakasztotta a filmklubot, de amint a vihar elmúlik úgy természetesen újdonsült erővel, és izgalmasabbnál izgalmasabb filmekkel térünk vissza. Addig is nézzetek sok jó sci-fit (otthon!), és hallgassátok a Roboraptor frissen újra indított podcast műsorát is.

Óriás vámpír-sáska agyzsibbasztó 3D-ben

Drakula 3D (2012)

Hogy mi? Egy Drakula film Dario Argento rendezésében? És Rutger Hauer játssza benne Van Helsing professzort? Hát ez egyszerűen túl szép ahhoz, hogy igaz legyen! Pedig sajnos igaz. 

dracula_3d_poster.jpg

Na, kár, hogy ennek a hangulatnak a tizede sem került bele a filmbe!

Tovább olvasom