Trashnevelés

A társadalmilag érzékeny gyilkos madárijesztő

The Dark Night of the Scarecrow

Tudom, Magyarországon nincsen halloween, nálunk mindenszentek van! A probléma ezzel csak az, hogy sajnos mindenszentekről nem igazán készültek (horror)filmek, így amennyiben aktuális akarok lenni, mégis kénytelen leszek a halloweenél maradni. Hogy pedig a halloween, ne mindig csak a Halloweenről szóljon, íme egy alulértékelt gyöngyszem, ami valószínűleg minden idők legjobb gyilkos madárijesztős filmje. Egy feszült "poszt-horror", három évtizeddel az előttről, hogy megszületett volna ez a fogalom.

scarecrow_cover.jpg

Tovább olvasom

Jason visszatért: keményebb, viccesebb és menőbb, mint valaha

Péntek 13. - VI. rész: Jason él

Egy legendának még holtában sincsen nyugta. Jason is hiába veszítette el a fejét a negyedik rész végén, a rajongók annyira gyűlöltek a lehetőségét annak, hogy valaki más öltse magára az ikonikus hokimaszkot, hogy a Voorhees fiú kénytelen volt visszatérni, és újra macsétát ragadni. Jason él! Ez pedig remek hír. Hiszen a hatodik rész nem csak a béna elődjéhez képest felüdülés, de egyben a(z eddigi) széria messze legjobb és legszórakoztatóbb része.

7ece1d8ba1dfc1afd8ad8b7e7841b574.jpg

Tovább olvasom

Na ezért nincsen Péntek 13. Jason nélkül!

Péntek 13. - V. rész: Az újrakezdés

Lehet, hogy Jason meghalt, ám ha egy film 2 millió dolláros büdzsé mellett csak az Egyesült Államokban több mint harminc millió dollárt hoz a konyhára, akkor azt képtelenség nem folytatni. A shownak mennie kell. Akkor is, ha megöltük a széria avatarját. Akkor is, ha az előző résznek már a címében kijelentettük, hogy ez lesz az utolsó fejezet. Ameddig egy sorozat bevételei képesek megtízszerezni a gyártási költségeit, addig a shownak mennie kell. Így alig 11 hónappal az Utolsó fejezet után (soha nem telt el ilyen kevés idő két Péntek 13. film között) meg is érkezett Az újrakezdés, ami pont annyira bizonyult hűnek a címéhez, mint elődje. Azaz semmit sem kezdett el, de azt legalább iszonyú röhejesen tette.

friday_the_13th_v_vhs.jpg

Tovább olvasom

A hajó neve: csápos Halál

Deep Rising

Még a dalos kedvű Treat Williams torka is elakad, amikor a világ legdrágább és legnagyobb luxus óceánjáróját egyszerre támadja meg egy marék kapzsi zsoldos és egy minden csáppal megkent, indokolatlanul nagyméretű lábasfejű. „Na, most mi jön?” – kérdezi hősünk, a válaszom pedig, hogy egy meglepően szórakoztató, a szó legnemesebb értelmében vett B-film.

deep_rising_poszterek.png

Balra a magyar, jobbra az indiai poszter. Nem kérdés, hogy melyik a figyelemfelkeltőbb.

Tovább olvasom