Gandahar: a bolygó, ahol meztelen hippik küzdenek fasiszta robotokkal

RoboBéka Filmklub - Gandahar

A BÉKA Filmklub és a Roboraptor közös szervezésű sci-fi filmklubjának legutóbbi alkalmán az Idő urait is rendező René Laloux másik kultikus animációs filmjét a Gandahart néztük meg, majd veséztük ki alaposan. Gandahar egy eszményi világ, lakói tökéletes és szép emberek, a tudomány eljutott a lehető legmagasabb fokra, ezért a kutatásokat lezárták. Hirtelen azonban fekete robotok támadják meg a békés kommunákat, nyomozás veszi kezdetét, aminek végén régi, elfeledett titkok kerülnek elő...

Egyén kontra közösség, a nő és a férfi szembenállása, a zöld-hippik közössége a fasizmus ellen, a génmanipuláció következményei, a tudomány felelőssége. És még pár hasonlóan izgalmas téma, amelyek előkerültek miközben igyekeztük megfejteni Laloux sajátos, felkavaró és gondolatgazdag vízióját. Illetve természetesen nem mentünk el a rendező úr karrierjének legfontosabb kérdése mellett sem: most akkor az Idő urai tényleg jó film, vagy csak a nosztalgia mondatja ezt velünk? És, az is kiderül, hogy miként jön Harvey Weinstein egy francia animációs filmhez. 

A film utáni beszélgetés már meghallgatható a Youtube-on, iTuneson,  Spotifyon, illetve MP3 formátumban is letölthető a Soundcloudról. Tartsatok velünk!

 

Beszélgetnek: Csókás Máté (Béka Filmklub) Pongrácz Máté (Roboraptor, Trashnevelés)

A beszélgetés a Bem mozi élő közönsége előtt, 2020. 03. 11-én lett felvéve.

Sajnos a járványügyi helyzet ideiglenesen megakasztotta a filmklubot, de amint a vihar elmúlik úgy természetesen újdonsült erővel, és izgalmasabbnál izgalmasabb filmekkel térünk vissza. Addig is nézzetek sok jó sci-fit (otthon!), és hallgassátok a Roboraptor frissen újra indított podcast műsorát is.