Herkules, a 80-as évek ura

Herkules a mozivásznon 3: Hercules (1983)

 A Vico filmje, az ön kedvenc filmje.

A 60-as évek végére a „sword and sandal” filmek kora leáldozott, a bőrgatyás erős emberek pedig kénytelennek voltak átadni sztárstátuszukat a marcona cowboyoknak. Azonban az 1982-es Conan, a barbár világszintű sikerén felbuzdulva  az olaszok úgy gondolták ideje feltámasztani a műfajt. Így születtek meg olyan csodák, mint például az Ator, a harcoló sas illetve mai filmünk a Herkules, amelyben amit nem a Conanból “vettek kölcsön” azt a Star Warsból lopták.

Kaland, Romantika és zéró logika ez a Herkules, a világ ura.

Először is kedves néző felejts el mindent, amit a görög mitológiáról tudsz, hiszen a film írója (és rendezője) sem tudott róla semmit. A kedvetlen narrátorunk szerint kezdetben vala a káosz, ami egyesülve a sötétséggel megalkotta az öt elemet. Majd a füstgép homályából előbukkant Andorra korsója, ami aztán el is tört. Szilánkjaiból pedig megszülettek a bolygók. A film ezen része már-már a 2001 Űrodüsszeia hasonlóan lenyűgöző űrbéli képekkel operál a mélyen átélt történet mesélés közben. Eddig világos? Nem? Helyes, mert innen csak rosszabb lesz.

Szóval a korsó eltörése után, a Holdon élő istennek (azaz a transzvesztita Héra, a leszedált Télapó Zeusz, meg még egy csaj) úgy gondolják az emberek megérdemelnek egy hőst, aki majd szembeszáll a növekvő sötétséggel. Így Téba királyának újszülött fiát emberfeletti erővel ruházzák fel.

A film, amiben szó szerint kiherélték Herkulest

Azonban Téba őrparancsnoka (későbbiekben Minosz király, a film fő gonosza) ellopja a Szent kardot és megöli a királyi párt. Szerencsére egy szolgáló még időben biztonságba helyezi a kis Herkulest egy csónakban. Mivel pedig a víz bokáig is ér, így a lázadók inkább nem ölik meg a gyermeket, mert ugye teljesen esélytelen, hogy felnőjön és bosszút álljon. A kis Herkules aztán szerencsése partot ér ahol a Földműves család fel is neveli, hogy aztán két jelenettel később meg is halljanak. Szóval miután Herkules anyját a steampunk tücsök, apját pedig a medve jelmezes statiszta megöli, főhősünk elindul, hogy megtudja erejének a titkát. Közben pedig szerelemben esik, sok kalandban vessz részt és bosszút is áll mindenért. Csak a szokásos.  

Mordor alacsonyköltségvetésű szeme

Ebből már is láthatjuk, hogy Luigi Cozzi) nem egy jó író, de sajnos rendezőnek is utolsó. Azért mentségére legyen szólva, hogy mindent bevett, a néző szórakoztatássá érdekében. A film csak úgy hemzseg a hamísítatlan nyolcvanas évekbeli diszkóeffektektől - ha Herkules megüt valakit indul a rave parti -, óriás Lego szörnyekkel illetve szexi csajokkal. A film hangulata valami eszméletlen, több jelenet is olyan, mint, ha egy idegen bolygón játszódna nem pedig a földön. Persze mindezek vizuális megvalósítása olcsó és gagyi, de ez legalább kölcsönöz a filmnek egyfajta bájt.

Remélem nem puzzle van a Kindertojásban.

A bájra pedig szüksége van, hiszen nincs egy jelenet, amiben ne lenne hiba, vagy valami olyan égbekiáltó hülyeség mint amikor lovak híján úgy utaznak az űrszekéren, hogy Herkules ráköt egy nagy követ amit aztán hatalmas erejével kihajít az űrbe és az húzza a szekeret, persze a kötél pont jó helyen szakad el így ők a céltól 10 méterre zuhannak a tengerbe. A néző pedig nem tudja, hogy most sírjon, nevessen vagy egyszerűen csak rakjon be egy jó filmet a vhs lejátszóba. A szereplőgárda is ehhez méltó teljesítményt nyújt. Ezt a teljesítményt pedig a bamba szóval lehetne a legjobban leírni. Olyan az egész  mint ha elrabolták és bedrogozták volna stábot, akik azt sem tudják hol vannak. Közülük is kiemelkedik Lou Ferrigno, akinek alakítása két dologban merül ki. Vagy beszélnek hozzá és akkor értetlenebb arcot vág, mint egy nyolc éves aki rajtakapja az apukáját, hogy ő a Mikulás. A másik arca pedig akkor kerül elő amikor elmúlik a nyugtató hatása és rájön, hogy miben is szerepel üvöltve szétver valakit vagy valamit.  

Köszi Mackótestvér, hogy átölelsz ebben a hidegben.

 Az ő ellenfelét a náci, ateista - még, hogy nincsenek többdimenziós karrakterek - Minosz Királyt William Berger játssza. Aki olyan átéléssel mesél a tudomány felsőbbrendűségéről, hogy megfordul a fejünkbe, nem-e a Kozmosz: Történetek a világegyetemrőlt nézzük. Aztán persze mikor eljut a tudatunkig, hogy mekkora nagy baromság, amit hallunk, rögtön eszünkbe jut, hogy mit is nézzünk. Példának okáért, íme Minosz király filmvégi monológja. Ez így ahogy van elhangzik a filmbe:   

 

-          „Szegény Circe nem értette meg, hogy varázsereje káoszt idézett elő. A tökéletes tudás tiszta varázsa, a tudomány makulátlan. Ő a világ erőinek legfőbb ura. Figyelmeztettem, nem egyszer, de ezerszer. A teremtés a Káoszból jött, káosz veszi körül és káoszban fog végződni. De amíg itt vagyunk legyen tökéletes rend. Itt Thérában minden érzelmet megszüntettünk, minden reményt, minden kételyt. Itt rend van. Nincs bizonytalanság.

-          Hol tartottam?

-          Herkules! Most, hogy Herkules kezünkben van, a mi szolgálatunkra álljon. Vesd be varázslatodat, ő a tiéd. Ha ellenáll ott a fekete lótusz, az gyorsan hat. Nászotokból felsőbbrendű bajnok faj születik, hogy uralkodjon a Földön! „ 

A többi színészre ennyi szót is kár vesztegetni, nagy részük úgy is csak biódiszlet, de legalább annak jól néznek ki. (Sybil Danning, Ingrid Anderson, Mirella D'Angelo). Azért, hogy valami pozitívumot is mondjak: Pino Donaggio zenéje egész jó.   

 A leglátványosabb kép kocka. Ezért megérte.

A filmhez 1985-ben folytatás is készült. Szóval, ha valakinek nem volt elég 90 perc Lou Ferrigno mellizmának rángásából, az most biztos boldog.

Sajnos az ismert világegyetemben még nem létezik olyan szám, amivel hitelesen tudnám visszaadni a Herkules a világ ura megtekintése által nyújtott élményt. Viszont, hogy ha kedveled a röhejesen rossz filmeket, amik már azért jók, mert a lehető legtávolabb állnak a jó bármiféle értelmezéstől, akkor ez a film számodra megérhet kb. 8 Kinder meglepetésből szalasztott,  óriásivá növő, kozmikus halálsugárral támadó, robot kentaurt a 10ből. Imádom ezt a filmet, de csak ötévente van lelkierőm megnézni.  

Hát persze, hogy a Herkules is a Vico filmje.